Franta – Občasník malého ajťáka

Domény, Hosting, Cestování

Ohlednuti po 2022

Rok plny dvojek, rok, kdy doslo k mnoha zmenam, znatelnemu progresu a kdy se castecne vratil zivot po covidu do normalu.

Vyvoj, …

Behem letosniho roku jsem se dostal zas o kus dal ve zpracovavani dat. Upgradnul jsem svuj ES cluster na verzi 8.4, konecne propojil s Amazon S3 pro zalohovani klicovych indexu, naucil se pracovat vic agregacema, vyrazne zabezpecil cele dockerove reseni na kterem me cluster jede a celkove mam radost, ze jsem se pri praci s ES dostal zas o kus dal.

Behem roku jsem se naucil i vice pracovat s Go, takze jsem finalne prekopal cele svoje parkovaci reseni. Minimalizoval jsem veskere operace tak, aby aplikace byla schopna obslouzit co nejvice pozadavku a zaroven me zustalo plne logovani, ktere povazuju za vice nez dulezite pro veskerou dalsi analyzu. Dale sem rozsiril parkovaci Anycast o nove nody, takze aktualne parking provozuji nody v Amsterdamu, Londyne, Moskve, HongKongu, Singapuru, Johanessburgu, Sao Palo (Brazilie), New York a Los Angeles. Ve spickach jsem zpracovaval az 600.000.000 hits / den, coz dela cca 7.000 pozadavku za vterinu.

Podarilo se mi i uspesne doladit Crawlera, takze jede na plny obratky, jen potrebuju porad dovymyslet jak docilit lepsi diverzity ohledne navstivenych stranek. A take jak nasledne data vyuzit a zpracovat. Jen pro zajimavost, z posledniho cca 3 tydenniho behu mam aktualne k dispozici:

  • 17.582.212.132 zpetnych odkazu
  • 939.279.814 obrazku
  • 108.648.164 titulku (jinak receno navstivenych funkcnich stranek)

Podarilo se mi dale detekovat KWs z domenoveho jmena v radech milisekund (pri vyberu spravneho jazyka), ale uz se mi bohuzel nepodarila integrace do mych NXD traffikovych domen, takze snad v roce 2023 🙂

Co se mi vubec nepodarilo – porad nezvladam udelat nejaky uceleny system pro vsechny moje data, ze kterych by byl krasny system i pro lidi na informace k domenam. Preci jen mam informace pro nekolik miliard domen a to ma nemalou hodnotu. Bohuzel mnozstvi je tak velky, ze to vyzaduje lepsi zpusoby programovani a praci s daty a proto se k tomu nemuzu porad dokopat. Druhou veci co se mi nepodarilo je takovy projekt – mala bokovka – na zobrazovani fotek dle geo souradnic, kde clovek prave je. Zdroju fotek mam miliardy, ale kapacity na jejich zpracovani uz ne 😀 Tak snad nekdy priste.


Parking

Parking byl letos famozni. Jen za letosni rok bylo revenue vyssi nez za vsech 10 let zpatky dohromady. Podarilo se mi castecne eliminovat registrace, ktere jsou uplne k nicemu, takze vetsina novych domen vzdy neco vydela. Podarilo se mi optimalizovat nastaveni a propagaci trafficu tak aby se z toho vytezilo maximum, byt vim, ze to porad neni dokonaly. Za co jsem hodne rad, ze uz i u parkovacich spolecnosti nejsem noname zakaznik, a mit proste dostupnou osobni podporu je strasne dulezite obzvlaste kdyz jsou nutne vyresit nejake problemy.

Bohuzel se kazdopadne i v parkingu projevila ekonomicka situace sveta, takze prakticky kazdorocne nejsilnejsi mesice (Zari -> Prosinec) byly letos pro me mesici nejslabsimi 🙁 Neda se nic delat, snad se svet brzo vyklidni.

Kazdopadne nic neni nikdy zadarmo, takze se mi letos i rapidne zvysili naklady k parkingu – at uz ohledne serveru, ES clusteru kde loguji, nebo nakupem dat ktere k analyze domen pouzivam. Asi nejzajimavejsi deal byl se SimilarWeb, ktery me dostal uplne jinam a jsem rad, ze ted mam moznost vest s nimi diskuzi na sdileni dat, atd.


Gransy

Letosni rok byl opravdu zajimavy i pro rozvoj firmy.

  • Udelali jsme novou administraci pro anycastdns.cz
  • Rozsirili sit Anycastu o nekolik dalsich nodu
  • Prijali jsme noveho clovicka pro LATAM region a komunikaci s registry
  • Prijali jsme noveho GO vyvojare z Holandska 🙂
  • Prijali jsme noveho serverovyho specialistu z Argentiny
  • Dokoncujeme administraci pro vps.cz
  • Dokoncili jsme prejmenovani a administrativni zmenu nasi spolecnosti v Malajsii
  • Ziskali par novych zahranicnich hostingovek kterym poskytujeme cely backend pro napojeni na stavajici dodavatele pro automatizovany transfer domen pod nas
  • Byli jsme prizvani jako participujici clen pro nove vznikajici sdruzeni pro rozvoj internetu v Africe
  • Pokorili jsme hranici 500.000 domen ve sprave

V prubehu roku jsme udelali spousta rozhodnuti, ktere by meli ovlivnit nas budouci vyvoj a budu jen doufat, ze jsme to udelali spravne. Dlouhodobe me trapi, jak se s ohledem na nase “vyssi” sluzby trapime a motame na jednom miste. Jedna se predevsim o sluzby pro jine registratory a registry narodnich a nadnarodnich domen. V tomto smeru jsem usoudil, ze pokud se mame nekam posunout, je potreba udelat vice razantnich zmen. Proto jsem strasne moc rad, ze ve firme mam novou kolegyni z Guatemaly ktera nam umozni vstup na latinskoamericky trh a kde sit jejich osobnich kontaktu je tak rozsahla, ze se podarilo vyresit i absenci vyvojaru pro tyto sluzby. Za posledni dva mesice jsme se posunuli o mile daleko a verim, ze nas to dostane tam, kam celou dobu pomalicku smerujeme.

Dalsi uspech letosniho roku povazuji i nas Anycast. Z kraje brezna 2022 jsme byli jednim z hot poskytovatelu DNS pro gov.ua ktera celila masivnimu ruskymu utoku. V listopadu a prosinci jsme se stali jednim z DNS poskytovatelu pro domeny .EC a .HN! Aktualne nase Anycast poskytuje sluzby 20ti ccTLD/gTLD registrum.

A jsem neskutecne pysny na nas cely tym, ktery umoznuje firme fungovat.


Cestovani

Covidove restrikce ze sveta zmizely a konecne lze opet normalne cestovat. Diky tomu byly i prvni meetingy po dlouhe dobe a nas zivot se vratil co cestovniho normalu

Unor/Brezen 2022 – Dubai, UAE

Ve skole opet probihala covidova krize, a tak jsme se rozhodli z toho marastu tady v CR vypadnout a pracovat chvili ze sveta. Dubaj uz je pro nas destinace, kde mame zkusenosti s dlouhodobym pobytem (v 2021 jsme tam stravili tri mesice), takze jsme si jej zvolili i pro tentokrat

Duben 2022 – Zilina, Slovensko

Anicka zde mela fotograficky workshop, kde Charlotte byla i modelem pro ucastniky workshopu. Pro me to byla zajimava navsteva zajimaveho stredne velkeho Slovenskeho mesta.

Duben 2022 – Copenhagen, Dansko

Vylet do Kodane byl naprosto uzasny, hlavne uz ten duvod proc jsme tam jeli. Par tydnu pred tim jsem totiz schanel jestli nekde neni misto na koncert Hanse Zimmera! A bylo! A bylo dokonce v prednich radach! Holky si vylet uzili a Charlotte od te doby miluje elektronicke chello 🙂

Kveten 2022 – Dresden/Bonn, Nemecko

Do Drazdan jsme jeli na vylet jenom tak, na dva dny … to mesto se nam hodne libi, obzvlaste vecerni centrum. Z Drazdan jeli holky domu a ja na DomainPulse 2022 ktery byl v Bonnu, prvni po 2 rocni odstavce. Na DP jsme meli stanek, potkali se znovu s nasima DE partnerama a meeting si opravdu uzili.

Cerven 2022 – Den Hague, Holandsko

Konecne! Od roku 2020 prvni ICANN meeting! Meeting byl naprosto uzasny, spousta lidi ktere jsme dlouhe dva roky nevideli, spousta novych prilezitosti a navic misto, kde se vymyslelo spousta budoucich zmen u nas! Krom jineho, Hague je krasny mesto. Puvodne jsem mel jet i s holkama, ale bohuzel situace nakonec cestu nedovolila, tak jsem na posledni chvili kupoval predrazeny letenky a do holandska tedy odletel.

Cervenec 2022 – Srbsko

Na zacatku prazdnin jsem vzal Charlotte za mym kolegou/kamaradem Dusanem do Srbska 🙂 Charlotte si vylet naprosto uzila, videli jsme i spousta motylu, navstivila dinosvet, a proste celkove supr odpocinkovej vylet … a co na tom ze cesta tam trva 8 – 10 hodin ? Ji ani me to nevadi 🙂 Milujeme cestovani!

Srpen/Zari 2022 – Singapur

V roce 2015 jsem byl poprve (sam) v Singapuru. V roce 2017 a 2019 jsme tam byli jiz cela rodina vzdy na mesic a stanovili si cil, kazdy dva roky vyrazit na cca mesic sem. Singapur milujeme! Bohuzel v roce 2021 to kvuli restrikcim nebylo mozne, a tak az letos jsme se na nami milovanou cestu dostali. Tentokrat 28 dni.

Zari 2022 – Kuala Lumpur, Malajsie

Kdyz uz nekdo udela takovou ptakovinu, jako ze koupi MY firmu i se zamestnancem a dalsi rok mu tam usporadaji ICANN Meeting, musi samozrejme zemi navstivit aby doresil papirovani kolem firmy, seznamil se s ucetni firmou a hlavne – na ICANN meetingu se potkal nejen se stavajicimi partnery z celeho sveta, ale hlavne se svymi novymi kolegy!

Zari/Rijen 2022 – Maledivy

Konecne vysnena dovolena s vypnutym telefonem Naprosto uzasnych 12 dni v Baglioni restortu na Maledivach se 100%nim servisem. Krom toho, ze se do nich Charlotte bezmezne zamilovala, musim uznat, ze toto byla zaslouzena dovolena po mnoha letech. Cista a nepracovni.

Rijen 2022 – Muskat, Oman

Neskutecne zajimava zeme. Zde byl APTLD Meeting, takze jsem byl zde sam bez holek, ty jsem zanechal v Dubaji s babickou 🙂 APTLD byl pro nas velice uspesny a domluvili se zde workshop a prednaska na pristi APTLD v Laosu (viz https://aptld83.la/agenda/). Posledni den jsem mel pak naplanovany vylet do prirody – clovek by rekl ze Oman je poustni zeme, ale ta priroda je neskutecne dokonala!

Novym cestovnim milnikem pro me bylo take to, ze na letech DBX-MUS a zpet jsem letel s Emirates v B777 ve First Class, protoze me expirovali mile, tak jsem je vyuzil k upgrade 🙂

Listopad 2022 – Los Angeles, USA

Tato cesta pro me mela nekolik zivotnich milniku 🙂

1, letel jsem z Omanu pres Dubaj primym letem. Tedy 18 hodin v letadle DBX -> LAX. Letadlo letelo pres severni pol, a to primo, takze clovek mohl pozorovat souradnice jak se blzi k 0.0 0.0 🙂 Zaroven kdyz jsme se priblizovali, videl jsem neco naprosto neuveritelnyho – polarni zari 🙂

2, bud z USA nebo v poslednim letadle z UK domu kde chrchlal kazdej jsem chytil COVID ktery jsem dotahl domu a nakazil tim celou rodinu 🙁

Prosinec 2022 – Addis Ababa, Etiopie

A konecne po 3 letech jsem se podival znovu do Afriky! Bohuzel tenhle meeting (IGF) jsem cely nejak podelal. Nebyl jsem po covidu porad ok, do toho Addis lezi v nadmorske vysce 2500 m.n.m a celkove me tam zdravi nezafungovalo.


Zaver

Nejzasadnejsi zmenou ale behem roku 2022 je pro me stehovani !!!! Konecne po mnoha letech planovani a roce staveni jsme se krasnyho dne 12.12.2022 prestehovali do naseho vysneneho domecku 🙂

Asi by tech novinek a veci bylo vic a verim ze i mnoho z tech cest by si zaslouzilo svuj vlastni clanek, ale na to clovek musi mit cas a chut, coz obvykle behem roku nebyva a dohanet ted vsechny clanky zpetne uz nema smysl. Mozna se jednou rozhodnu a ze svych cest udelam nejaky travel blog, ale kdo vi …

Planu na pristi rok je mnoho, tak snad se jich podari alespon cast zrealizovat 🙂

(2) Comments

  1. Pingback:Jak se mi dařilo (nejen v affiliate) v roce 2022? Bilanční článek - Affiliate blog Ondřeje Martinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..