Franta – Občasník malého ajťáka

Domény, Hosting, Cestování

Affiliate ? Tak ho zkusime, no …

Nebudu rikat, ze dlouhodobe zastavam nazor ze pasivni prijem ma byt pasivni, tj nevyzadovat zadne extra aktivity navic. Proto jsem se dlouho branil Affiliate, nebot jsem to povazoval za neco, cemu se musim intenzivne venovat (postavit web, resit SEO, nahanet navstevnost). Nicmene porad plati, ze klasicky parking plati stale min a min za stale vic a vic trafficu, a proto mozna stoji za to zkusit najit nejakou jinou cestu monetizace trafficu ci dat ktery mam.

Pokousel jsem se jit cestou klasickych bannneru, reklam, atd .. na obsahove generovanem webu GeeBun! Tam to ale vyzaduje vyrazne vetsi usili, tak jsem projekt zatim prizemnil a venuju se jinym vecem. Abych si vubec vyzkousel jak to cele funguje rozhodl jsem se vyjimecne pro vyzkouseni na CZ domene, nebot je fakt ze nase republika je affiliatem  proseta skrz na skrz a tedy ziskat neco tady je vyrazne jednodussi nez se zamerovat rovnou nekam ven. Z tohoto duvodu jsem se sel podivat po zajimavych CZ domenach obsahujici nejaky produkt, ktery bych mohl zkusit nabizet. Relativne rychle jsem narazil na krasnou domenu italska-kava.cz

Supr – domenu mam – jenze co na ni dat ? Uznavam, resim to obracene .. asi bych nejprve mel najit nejaky zajimavy affil, nasledne k tomu sehnat domenu a pak resit co dal – ale co, to uz jsem ja, ze to na to jde od jinud. Pres affil sit affiliatePort.eu jsem nasel prodejce kavy, ktery ma dokonce k dispozici XML feed. Ok, tak proc toho nevyuzit.

Obratem jsem vyrazil na Themeforest, kde jsem nasel jednoduchy, lehky, ale pro me celkem pekny template simple shopu a hodlal jsem se vybudovat web!

A hotovo 🙂 Stalo me to cca 24 hodin zivota, ale myslim, ze to je adekvatne venovany cas.

Co teda tahle stranka umi?

  • Zakladni nastaveni eshopu (jazyky, mena, popisek, domena)
  • Stazeni XML Feedu a jeho konverzi do Elasticu
  • Vygenerovani obsahu (kategorie/produkty) per domainname
  • Fulltext vyhledavani

Co z tech vlastnosti primarne vyplyva je to, ze je to tvorene univerzalne a tedy me staci vytvorit zakladni konfiguraci, nasmerovat domenu, nacist XML feed a razem mam z toho dalsi eshop, trebas s pneumatikama. Cimz jsem docilil snizeni jakekoliv prace pri nahozeni noveho shopu. Tak uvidime. Celou platformu jsem pojmenoval Generated a hodil na https://generated.cz kde je ted kopie tech italskych kav, ale to behem dne zrusim 🙂

Jako dalsi krok co jsem udelal bylo, ze jsem prostudoval svoje data a zaregistroval par tematickych domen ktere by meli mit traffic, a upravil svuj parkovaci system Parktons tak, aby umel prednastavene domeny redirectovat na konkretni url. V praxi to pak vypada takto:

A ted uvidime, jestli to ma nejaky efekt ci ne 🙂

(2) Comments

  1. Držím palce, ať to šlape! Jinak pokud tomu rozumím dobře, tak to neběží na žádném wordpressu, ale na nějakém jiném systému? potom ještě otázka, co je to ten elastic? omlouvám se, jsem v tomto amatér 🙂

    • JJ, zadnej WordPress nebo podobne zverstvo 🙂 Je to jen vytazeni par dat z databaze a zobrazeni v predpripravenem vzhledu. Takze suma-sumarum je to celkem maly script v PHP, ktery se o to stara. Elastic je databaze, kterou ja pouzivam pro analyzy obrovskych dat (miliardy dat, TB uloziste), a protoze umi velice jednoduse fulltextovy vyhledavani nad daty, pouzil jsem je i pro import feedu, neb se mi s tim lip pracuje, nez s klasickou MySQL.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..